Tips om als HSP-er de feestdagen goed door te komen

Als HSP-er ligt overprikkeling tijdens de feestdagen op de loer. Misschien voel je het al aankomen. Zelfs dat voorgevoel kan al zorgen voor stress en overprikkeling! 

Het is belangrijk om tijdens de feestdagen goed op je energie te letten. 

In deze blog vind je tips om als HSP-er de feestdagen goed door te komen.

1. Zorg voor tijd voor jezelf

Pak je momenten van rust! Ga af en toe even naar buiten, maak een korte wandeling of blijf wat langer op de wc zitten als een wandelingetje geen optie is (of als iedereen opeens mee wil 😖) en let af en toe even op je ademhaling. Zo zorg je ervoor dat je energie overhoudt ipv dat je compleet leegloopt. En benoem het ook gewoon hè! Maakt niets uit! 

2. Houd de aandacht (ook) bij jezelf

Als HSP-er heb je de neiging om in contact met anderen heel lief en heel leuk en heel geïnteresseerd te zijn. Een giga energie-lek! Je bent van jezelf al heel lief en heel leuk en van nature nieuwsgierig, dus je hoeft niet extra je best te doen! Wees gewoon jezelf en blijf qua energie ook bij jezelf. Je hoeft niet helemaal over te hellen naar die ander. En als jij niet de hele tijd vragen stelt, dan krijgt die ander ook de ruimte om eens een vraag te stellen. En als het stil valt, dan is dat ook prima! Ook belangrijk: als je voelt dat iemand energie uit jou zuigt, ga dan ergens anders zitten als dat kan en voel je daar dan niet lullig om! Je mag op jezelf letten en voor jezelf zorgen en daar ben je niemand, echt helemaal niemand, verantwoording voor verschuldigd. Oké?! Want de enige die daar anders last van heeft, ben jij.

3. Verwacht geen perfectie

Verwacht niet dat jij perfect bent, dat jouw kerstorganisatie perfect is, dat je partner perfect is, dat je familie perfect is, dat het een perfecte, mega gezellige kerst MOET zijn. Tuurlijk is het leuk als het gezellig is maar als je jezelf dit bij voorbaat al gaat opleggen, leg je de lat mega hoog en kun je erop wachten dat je mega gespannen bent, dat je niet kunt genieten, dat je je aan alles gaat irriteren en dat het een k*tkerst wordt. Als er iets mis gaat of als het niet gaat zoals jij verwachtte, hoopte of wilde; probeer er om te lachen! Het is maar kerst! 

4. Geef ruimte aan je emoties

Kerst is best wel beladen. Want misschien ben je wel eenzaam, of ligt je hele familie overhoop vanwege gezeik, of zijn het altijd weer dezelfde irritaties die de kop opsteken als jullie samenzijn en zie je daar enorm tegenop, of misschien moet je wel een dierbare missen met kerst. Dat maakt het er allemaal niet leuker op! Maar door je daar bewust van te zijn en te accepteren dat je die emoties mogelijk gaat ervaren, kun je je erop voorbereiden en het mild(er) tegemoet treden. Het hoeft niet allemaal ineens te worden opgelost of ineens anders te zijn omdat het toevallig kerst is.
Het is oké. Take it easy.

Fijne feestdagen!